"Kiváló a száraz bőrre"
Népies neve:
A növény leírása:
A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Íze semleges.
Hogyan gyűjtsük?
Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, amit zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érett gyümölcsöt viszont vajként lehet kenni.
Érdekesség
Spanyol hódítók a XVI. században hozták be az avokadót Európába. Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Az avokádó régóta ismert , azték neve, "ahuacacuahat", herefát jelent. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, amit zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érett gyümölcsöt viszont vajként lehet kenni.
Mi van benne?
Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.
Mire jó?
Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet.
Hogyan használjuk?
Receptek
Avokádóleves, Tonhalas avokádó
Olaj:
Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.
Konyhai felhasználás:
Az avokadót általában csak nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék.
Jó tudni!
Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk megbarnul.
Az avokádó olaj gyorsan avasodik.
Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki, a szakorvosi konzultáció ezekben az esetekben elengedhetetlen.
Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.
Az avokádó terhességkor és szoptatáskor való alkalmazása csak a kezelőorvos utasítására történhet. Allergiás tünetek észlelése esetén (kiütés, mellkasi fájdalom) a gyümölcs fogyasztása nem javasolt, az esetlegesen fellépő légzési nehézségek rendezése orvosi feladat.
Avokádóleves
Hozzávalók: 1 liter leszűrt zöldségleves, 2 db avokádó, 1 dl tejföl, 1 dl tejföl, só, fehér bors Elkészítés: Az avokádókat megpucoljuk, majd apróra vágjuk és a tejföllel, tejszínnel összeturmixoljuk, végül pedig az előre elkészített zöldséglevesbe öntjük. Ízlés szerint teszünk hozzá fehér borsot és sót.
Tonhalas avokádó
Hozzávalók: 3 db érett avokádó, 1db tonhalkonzerv olajban, só, fehér bors, 1 db citrom Elkészítés: Hámozzuk meg az avokádót, vegyük ki a magját, és vágjuk össze apró kockákra. A tonhalat nyomjuk össze villával, keverjük össze az avokádóval és ízesítsük sóval, fehérborssal és citromlével. Pirítós kenyérrel ajánlott fogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése