"Teáját alacsony vérnyomás ellen fogyasztják"
Népies neve:
borsfű, hurkafű, pereszlény
A növény leírása:
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykének apró, hosszúkás, illatos levelei vannak.
Hogyan gyűjtsük?
Illóolaját a konzerv- és likőripar is előszeretettel hasznosítja. A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.
Mi van benne?
A növény illóolajat (karvakrolt, cimolt, limonént), cseranyagot tartalmaz.
Mire jó?
Teája
bizonyítottan jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott.
Hogyan használjuk?
Tea:
Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott.
Fűszerként:
Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.
Jó tudni!
ÉRDEKESSÉG
Illóolaját a konzerv- és likőripar is előszeretettel hasznosítja.
Libasült borsikafűvel Hozzávalók:
1 kisebb pecsenyeliba, pecsenyefűszer, só, borsikafű Elkészítés: A megtisztított és megmosott pecsenyelibát jól megsózzuk, és beleforgatjuk kívül-belül a pecsenyefűszer-keverékbe, majd a hűtőben 1 napig állni hagyjuk. Másnap tepsibe tesszük, alá és mellé friss vagy szárított borsikafüvet teszünk. Kevés vizet öntünk alá, és saját levével locsolgatva sütőben megsütjük. A megsült libához ajánlott párolt vörös káposztát tálalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése