"Emésztést serkentő gyógynövény"
A növény leírása:
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt.
Hogyan gyűjtsük?
A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.
Mi van benne?
A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz.
Mire jó?
A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.
Hogyan használjuk?
Tea:
Csészénként 1-1,5 teáskanálnyi drogot forrásban lévő vízzel leöntünk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A nyálkatartalom mennyiségének megőrzéséhez célszerű azonban a földfelszín alatti részeket hideg vízzel felönteni és csak rövid ideig főzni. Naponta háromszor étkezések után fogyasztandó egy csészényi tea.
Kezelési idő 1-2 hét. Légúti hurutok esetén kiváló gyógyír.
Jó tudni!
A gyökeret alaposan meg kell tisztítani! Hosszan tartó illetve nagy dózisban való használatkor a vérnyomás emelkedéséről számolnak be. Alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. Orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata a szteroidhatás miatt.
ÉRDEKESSÉG
Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga. A növényt a barna sör színezésére is használják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése