2013. december 17., kedd
Fűszernövények konyhai használata!
Szerencsére hazánkban is évről évre egyre többen hódolnak a fűszerkertnek, amely a nyár végére és az ősz elejére adja vissza munkánk gyümölcsét!
A szárított bolti fűszerek íz világa még csak nem is hasonlít egy frissen szedett fűszernövény ízére és zamatára, nem beszélve a számtalan vitaminról és ásványi anyagról, amely egy friss fűszernövényben megtalálható.
Egyre több hobbi kertész ültet kertjébe erkélyére fűszernövényt, így ma már sokan tapasztalják meg a fűszerek izgalmas és különleges világát.
A fűszerkert nem csak ételeink ízesítésére szolgál, de egyben a természet patikája is, hiszen nagymamáink még ismerték ezeknek a növényeknek a csodás gyógyító képességét, nekünk még újra fel kell fedezni ezt.
Egynyári fűszernövények:
Bazsalikom, borágó, kapor, petrezselyem, majoránna, turbolya, és porcsin.
Valamennyi ültethető kertbe, gondozásuk egyszerű, tavasszal magvetéssel érdemes kertünkbe vetni őket így pár száz forintból egész évre elegendő fűszer tartalékunk lesz.
Évelő fűszernövények:
Metélőhagyma, tárkony, citromfű, lestyán, borsfű, zsálya, kakukkfű, izsóp, borsmenta, levendula, rozmaring.
Mind az egynyári mind az évelő fűszernövényeket érdemes ültetni és felhasználni, még azokat is, amelyeket eddig soha nem próbáltuk ki.
Míg az egyik fűszernövénynek a magját használjuk fel, pl. mustár, addig a másiknak a levelét pl., kapor, de akár kombinálhatjuk is őket egymással. Lehetőleg egy ételbe 4-5 fűszernövénynél ne tegyünk többet, mert az már elnyomja az étel íz világát.
Ezek a növények valaha inkább a gyógynövény szerepét töltötték be, ám mára ez a tulajdonságuk feledésbe merült.
Azt sokan tudják, hogy a petrezselyemben igen magas arányban található meg a C-vitamin, mégis elfeledkezünk róla, amikor főzzünk. A citromfű pl. nagyon jó altató hatással bír, ám ha mindennap rendszeresen használjuk, rontja a látásunkat. A zsálya a metélőhagyma, és a kömény a zsíros ételek mellé javallott, hiszen elősegítik az emésztést, sőt a metélőhagymában igen magas a vas tartalom.
Néhány fűszernövény, mint pl. a zsálya, az izsóp, és a kakukkfű télen sem veszíti lombjából így ezek egész évben szedhetők.
A kapor hallatán a legtöbb háziasszonynak az uborka eltevése és savanyítása jut eszébe pedig ez a remek fűszernövény számtalan főzelék és saláta mellé adagolható, és a növény minden részét fel lehet használni. Tehát ha megtanuljuk a fűszernövények gyógyító hatását és felfedezzük vitamin és ásványi anyag tartalmuk jelentőségét, máris más szemmel nézzünk rájuk a konyhában.
(forrás http://www.viragcenter.hu )
vissza a címoldalra
Figyelmeztetés
A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.
Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.
Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.
A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése