"Az illatos hársfatea kiváló gyógyír a meghűléses betegségekre"
Népies neve:
szálfa, szádokfa, szódok
A növény leírása:
A hársfafélék (Tiliaceae) családjába tartozó illatos virágú nagy fa. Utak, parkok szép koronájú dísze. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját. A kislevelű hársnak levelei fonákján, az erek elágazásainál vörösesbarna szőrcsomók vannak.
Hogyan gyűjtsük?
A fa felhasználandó részét, a kellemes illatú virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán gyűjtik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik.
Mi van benne?
A hársfavirág tartalmaz flavonoidot (tilirozidot, kvercetin és kempferol glikozidokat), illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt), cseranyagot és nyálkaanyagot.
Mire jó?
A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak. Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású.
Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású.
Hogyan használjuk?
Tea:
2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Izzadás céljából jó melegen fogyasszuk.
Borogatás:
3 dl forró vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta kétszer borogassuk vele a beteg bőrfelületet, langyosan használjuk.
Jó tudni!
Túlzott fogyasztása megzavarhatja a szervezet hőháztartását.
ÉRDEKESSÉG
A hársfavirágból készült méz kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza, meghűlés esetén fogyasztása ajánlott. A hársfa a germánoknál szent fa volt, a szerelmesek fája, a termékenységet szimbolizálta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése