"Puffadás, gyomorfájás, bélgörcsök ellen"
Népies neve:
uborkafű, fűszerkapor
A növény leírása:
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, közismert fűszer- és gyógynövény. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban nem őshonos, de régóta termesztik.
Hogyan gyűjtsük?
A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.
Mi van benne?
A kapor illóolaja karvont, limonént, dillapiolt tartalmaz.
Mire jó?
A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.
Hogyan használjuk?
Tea:
1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést. Bor: 2 teáskanálnyi összetört kaportermést tegyünk 3 dl víz és 3 dl bor keverékébe, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hidegen étkezésekhez fogyasztandó.
Ülőfürdő:
30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott.
Fűszerként:
A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok - kovászos uborka, savanyú káposzta, tök - elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere.
ÉRDEKESSÉG
A Ebers-papiruszban amment néven leírt növény a kapor. A Földközi-tenger vidékéről származó fűszert a római légionáriusok hozták be Pannóniába és Európába. A középkorban varázserejű növénynek tartották a boszorkányok ellen. A híres római gladiátorok a kapor terméséből sajtolt olajjal dörzsölték be testüket, a kapornak ugyanis titokzatos erőt tulajdonítottak.
Kaporleves
Hozzávalók:
1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 evőkanál összevágott kaporlevél, 1,5 liter víz, 2 dl tej, 1 evőkanál rizs vagy tarhonya Elkészítés: A lisztből és a vajból rántást készítünk, majd tegyük bele a kaporlevelet és 1-2 percig kevergessük lassú tűzön, amíg meg nem fonnyad a kapor. Ezt követően engedjük fel vízzel és a tejjel. Ha felforrt, tegyük bele a rizst vagy a tarhonyát, adjunk hozzá ízlés szerint sót, és főzzük puhára. Melegen fogyasszuk! Ínyencek tálaláskor reszelt sajtot is szórhatnak a tetejére.
Kapros juhtúrókrém
Hozzávalók:
30 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál aprított kapor Elkészítés: A juhtúrót kikeverjük a vajjal és a friss, mosott kaporral. Pirítósra kenve fogyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése