·
Az étkezésnek csak akkor lássunk neki, ha már a háziasszony hozzákezdett. A háziasszony viszont csak akkor kezdhet hozzá, ha már mindenki vett magának ételt a tálból.
·
Étkezés közben mindkét kezünk legyen az asztalon, még akkor is, ha egy kézzel is meg tudjuk enni az ételt.
·
Saját evőeszközünkkel soha ne nyúljunk a tálba, de kézzel se (kivétel a gyümölcsös és a süteményes tál), mert nemcsak illetlenség, hanem gusztustalan is. Ha viszont gyümölcsös vagy süteményes stb. tálban valamit megfogtunk, azt vegyük ki a tányérunkra.
·
Ha kenyeret eszünk, a kenyeret csak törjük, és ne harapjuk. A letört kenyérdarabot bal kézzel tegyük a szánkba. Viszont nem illetlenség a megkent kenyeret vagy szendvicset harapdálni.
·
Étkezés közben ne feledkezzünk meg a szalvétáról. Ivás előtt és után mindenképpen használjuk, mert így illik. Szalvétával ugyanakkor nem illik arcot, homlokot stb. törölni. Az elhasznált szalvétát mindig rakjuk a tányérunkba.
·
Ha befejeztük az étkezést, az evőeszközt a saját tányérunkba tegyük párhuzamosan egymás mellett, nyelükkel jobbra fordítva.
·
Fogpiszkálót az asztalnál nem illik használni. Az ebéd végén a mosdóban vájjuk ki a fogaink közé szorult ételt.
ASZTALTERÍTÉS
(szabályai)
Az asztalt teljes hosszában terítsük. Az abrosz legyen összhangban a tányérok színével, és mindig ragyogó tisztán tegyük fel.
Egyforma edényeket, evőeszközöket és poharakat használjunk.
A terítésnél alulra kerül a lapos tányér, felül legyen a mélytányér. Ha előétel is van, a mélytányér alá két lapos tányért tegyünk.
A kistányért a teríték bal oldalán helyezzük el.
Fűszertartó legalább minden negyedik teríték mellé kerüljön.
A tányér bal oldalán legyen a nagyvilla, jobbra a kés és a leveses kanál.
Az evőeszköz hegye az asztal közepe felé mutasson. A tányér előtt van a helye a desszert evőeszközöknek.
Több fogásnál az evőeszközöket a felhasználás sorrendjében helyezzük el.
Baloldalra tegyük a szalvétát.
A terítéken a poharak állnak legelöl.
A vizespoharakat állítsuk a kés hegye elé.
Ha többféle italt szolgálunk fel, a talpas poharak ennek megfelelően helyezzük a tányérok elé.
A söröspoharakat nem kell előre az asztalra tenni.
A kenyeret kosárban tegyük a terítékre.
Az asztalra hangulatos díszként rakhatunk virágot és gyertyatartót is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése