2013. december 17., kedd

Italkinálás (etikett)


ITALKÍNÁLÁS (etikett)

Ebéd, vacsora előtt étvágygerjesztő aperitiffel kínáljuk a vendégeket. Csak pálinkák és keserû italok alkalmasak étvágygerjesztőnek. Az aperitif semmiképp se legyen édes ital, mert elveszi az étvágyat. Az ital mellé adjunk egy kis harapnivalót is, nehogy megártson.

·

Azok számára, akik nem ihatnak alkoholos italt, mindig legyen alkoholmentes üdítőital vagy ásványvíz. Az italt jellegének megfelelően hűtve vagy jéggel, és a hozzávaló pohárban szolgáljuk fel. A vörösbort, a konyakot és a likőrt ne kínáljuk hidegen. Ezek csak a szobahőmérsékleten kellemesek.

·

Minden egyes fogáshoz más-más ital illik, de leveshez, kompóthoz ne adjunk semmifélét. A főételt lehetőleg olyan borral szolgáljuk fel, amilyennel készült. Fehérbort fehér, vörösbort vörös hússal a legjobb fogyasztani. Étkezés után kávét, konyakot, pezsgőt kínáljunk.

·

Ha az étkezéshez többféle bort szolgálunk fel, a borok sora a jobb és különlegesebb kategóriák felé haladjon. A túlzottan fűszerezett ételekhez ne adjunk bort, mert a fűszer elnyomja a bor ízét. Hidegtálakhoz és salátás előételekhez is inkább sört fogyasszunk.



ITAL (tudnivalók)


Alapvető szabály, hogy étkezés előtt étvágygerjesztőt, a különféle fogásokhoz más-másfajta italt, a feketekávéhoz pedig konyakot (a hölgyeknek likőrt) szolgálunk fel. Az aperitif magas szesztartalmú legyen. Édeset ne adjunk, mert az csökkenti az étvágyat.

·

Ahhoz, hogy helyesen tudjuk megválasztani, milyen ételhez milyen italt adjunk, nagyjából ismernünk kell az italok, elsõsorban a borok fontosabb sajátosságait.

·

Az előételhez „száraz” fehérbort, raguhoz vagy pörköltszerû ételhez könnyû vörösbort, barna sülthöz „nehéz” vörösbort, desszerthez likőrbort, aszúbort vagy pezsgőt adjunk. A pezsgő nem előzheti meg a bort. Ha nincs előétel, leves előtt bort vagy sört nem illik inni.

·

A fehér borokat 8-14 C fokra leűtve, a vörösborokat pedig szobahőmérsékleten szolgáljuk fel. A hűsítő italokat általában 10 C fokra hűtsük. A pezsgő csakis jéghidegen jó. A tömény italokat szobahőmérsékleten és hűtve is adhatjuk.

·

Mielőtt innánk, minden falatot nyeljünk le, és szalvétával töröljük meg a szánkat, hogy a pohár széle ne legyen maszatos. Tele szájjal inni sem szabad!

·

Ha kávét iszunk, csak a csészét emeljük meg. Ha már felkavartuk a cukrot, vegyük ki a kanalat, és tegyük a csészealjra.

·

Az italokat mindig kortyolgassuk, ne igyuk ki egyszerre (kivétel néhány tömény ital). Első töltéskor viszont csak akkor igyunk, ha a házigazda poháremeléssel jelt ad.

·

Ha koccintunk, akkor minden esetben igyunk is. Elegendő egy korty ital is. Ivás nélkül visszatenni az asztalra az italt illetlenségnek számit. Sörrel, vízzel, üdítővel ne koccintsunk!



  ITASSÁG (megelőzés)  


Az italozáskor jelentkező kellemetlen tüneteket legjobb megelőzni. Ha az alkoholfogyasztást nem tudjuk elkerülni, akkor előtte célszerû olajbogyót, olajos magvakat, szardíniát stb. enni. Ezek az élelmiszerek lassítják az alkohol felszívódását. Éhgyomorra alkoholt semmiképpen ne igyunk!

·

Próbáljuk elkerülni az italok összevissza keverését. Lehetőleg egyféle ital mellett maradjunk. Borra sört ne igyunk, a könnyű édeset pedig nehéz töménnyel ne keverjük.

Ha már sokat ittunk, a szénsavas alkoholról végképp mondjunk le. Az ilyen ital csak ront állapotunkon.

·

Ha mégis túl sokat ittunk, másnap fogyasszunk sok hideg gyümölcslevet és ásványvizet. Reggelire együnk sós halat, sonkát, de jólesik ilyenkor a savanyú káposzta is. A kínzó másnaposság csillapítására együnk multivitaminokat, ill. B6-vitamint. Egy csésze erős, hideg kávé vagy kamillatea is segítségünkre lehet. Meleg italt azonban ne fogyasszunk!

·

A fejfájást és a levertséget hideg borogatással vagy nyakunk enyhe dörzsölésével próbáljuk csökkenteni. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a váltott hőfokú tusolás is.

·

A másnaposságot sohase gyógyítsuk alkohollal, mert már egy kevés szesz is meghosszabbítja a kellemetlen állapotot. Ha nincs étvágyunk, inkább koplaljunk, kényszerbõl ne együnk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Google+ Followers

Figyelmeztetés

A Gyógynövények - Kövek - Teák egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.


Összes oldalmegjelenítés

Az oldal bannere

Az oldal bannere

Itt voltak


Translate

xxxx

lap tetejére

xxxxxxxxxxxx

lap tetejére