Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg gesztenye
1 szikkadt zsemle,
5 dkg gépsonka
1 kis csokor petrezselyem
80 dkg pulykamell
1 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
1 csipet fahéj
3 dkg vaj vagy margarin
1 kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
A mártáshoz:
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál fehér borecet
2 dl húsleves (kockából)
1 evőkanál étkezési keményítő
Előkészítés:
A gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, kuktában, a sípolástól számítva 25 percig főzzük.
Közben a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprózzuk.
A húst megmossuk, megtörölgetjük, leválasztjuk róla a kisebb, gömbölyded részét, a "filét", és vigyázva, hogy ketté ne vágjuk, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kiterítjük, kissé kiverjük.
A másik, nagyobb lapot, hosszanti irányban, 2 cm-ként, mélyen bevagdossuk, mindkettőt meghintjük sóval és borssal.
Elkészítés:
A gesztenyét leszűrjük, még melegen meghámozzuk, a felét (a szebb, egész szemeket) félretesszük a körítéshez, a többit elmorzsoljuk a tejszínnel, és krumplinyomón áttörjük.
Kinyomkodjuk és hozzáadjuk a zsemlét, majd a sonkát, a reszelt sajtot, a tojássárgájákat, a petrezselymet és a fahéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat).
A masszát a nagyobbik húslapra púpozzuk, kissé bele is nyomkodjuk a "redőkbe".
Ráterítjük a kisebbik húslapot, a széleket lenyomkodjuk, és erős, fehér cérnával összevarrjuk.
Vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük, mély sütőedénybe tesszük, és megkenjük a vajjal vagy margarinnal.
A forró sütőben 15 percig sütjük-megkapatjuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony gerezdekre vágjuk.
Mérsékeljük a tüzet 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a hús alá öntjük a bort, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, lefedjük, és 1 órán át pároljuk, majd takaró nélkül, saját levével gyakran meglocsolva pirosra sütjük (további 1/2 óra).
A mártáshoz sötétbarnára pirítjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a borecetet és a húslevest, egy kevés borsot, és addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad.
A húst vágódeszkára tesszük, alufóliával betakarjuk, 10-15 percig pihentetjük.
A pecsenyelét zsírtalanítjuk, a mártásalaphoz szűrjük.
2 evőkanál hideg vízben feloldjuk a keményítőt, a mártáshoz adjuk, mérsékelt tűzön 1 percig forraljuk-sűrítjük, végül beledobjuk a félretett gesztenyeszemeket, és összeforrósítjuk, mély tálkába szedjük. Eltávolítjuk a húsról a zsineget és a cérnát, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Karácsonyi kacsasült
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa
50 g margarin
200 g sárgarépa
1 nagy fej hagyma
100 g zeller
1 gerezd fokhagyma
8 ananászkarika
1/2 dl konyak
2 dl száraz fehérbor
30 g kristálycukor
1 evőkanál borecet só, bors rozmaring kakukkfű
Elkészítése:
A kacsát kívül-belül besózzuk, belsejét bedörzsöljük borssal és a szárított füvekkel, beletesszük a rozmaringot.
Tűzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, mellé tesszük az apróra vágott sárgarépát, hagymát, zellert, a fokhagymát, aláöntjük a bort, lefedjük, és elomelegített sütoben, közepes tűznél(180 C) puhára pároljuk, majd fedő nélkül, erős tűzön pirosra sütjük - sütés közben saját levével locsolgatjuk.
Az ananászt meglocsoljuk konyakkal és lefedjük.
Egy kisebb lábaskában a cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az ecetet, 1 dl ananászlét, a pecsenyelét, és erős tűzön mézsűrűre - felére - forraljuk.
A kacsát körberakjuk a megrészegített ananászkarikákkal, megkenjük egy kevés mártással.
A többit kis csészékben forrón kínáljuk. Tejszínes burgonyapüré javasolt mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése