2013. december 16., hétfő

Gesztenyés pulykamell - Karácsonyi kacsasült

Gesztenyés pulykamell


Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg gesztenye

1 szikkadt zsemle,

5 dkg gépsonka

1 kis csokor petrezselyem

80 dkg pulykamell

1 dl tejszín

5 dkg reszelt sajt

2 tojássárgája

1 csipet fahéj

3 dkg vaj vagy margarin

1 kis fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 dl száraz fehérbor

A mártáshoz:

2 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál fehér borecet

2 dl húsleves (kockából)

1 evőkanál étkezési keményítő

Előkészítés:

A gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, kuktában, a sípolástól számítva 25 percig főzzük.

Közben a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprózzuk.

A húst megmossuk, megtörölgetjük, leválasztjuk róla a kisebb, gömbölyded részét, a "filét", és vigyázva, hogy ketté ne vágjuk, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kiterítjük, kissé kiverjük.

A másik, nagyobb lapot, hosszanti irányban, 2 cm-ként, mélyen bevagdossuk, mindkettőt meghintjük sóval és borssal.

Elkészítés:

A gesztenyét leszűrjük, még melegen meghámozzuk, a felét (a szebb, egész szemeket) félretesszük a körítéshez, a többit elmorzsoljuk a tejszínnel, és krumplinyomón áttörjük.

Kinyomkodjuk és hozzáadjuk a zsemlét, majd a sonkát, a reszelt sajtot, a tojássárgájákat, a petrezselymet és a fahéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat).

A masszát a nagyobbik húslapra púpozzuk, kissé bele is nyomkodjuk a "redőkbe".

Ráterítjük a kisebbik húslapot, a széleket lenyomkodjuk, és erős, fehér cérnával összevarrjuk.

Vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük, mély sütőedénybe tesszük, és megkenjük a vajjal vagy margarinnal.

A forró sütőben 15 percig sütjük-megkapatjuk.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony gerezdekre vágjuk.

Mérsékeljük a tüzet 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a hús alá öntjük a bort, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, lefedjük, és 1 órán át pároljuk, majd takaró nélkül, saját levével gyakran meglocsolva pirosra sütjük (további 1/2 óra).

A mártáshoz sötétbarnára pirítjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a borecetet és a húslevest, egy kevés borsot, és addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad.

A húst vágódeszkára tesszük, alufóliával betakarjuk, 10-15 percig pihentetjük.

A pecsenyelét zsírtalanítjuk, a mártásalaphoz szűrjük.

2 evőkanál hideg vízben feloldjuk a keményítőt, a mártáshoz adjuk, mérsékelt tűzön 1 percig forraljuk-sűrítjük, végül beledobjuk a félretett gesztenyeszemeket, és összeforrósítjuk, mély tálkába szedjük. Eltávolítjuk a húsról a zsineget és a cérnát, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.




Karácsonyi kacsasült


Hozzávalók:

1 pecsenyekacsa

50 g margarin

200 g sárgarépa

1 nagy fej hagyma

100 g zeller

1 gerezd fokhagyma

8 ananászkarika

1/2 dl konyak

2 dl száraz fehérbor

30 g kristálycukor

1 evőkanál borecet só, bors rozmaring kakukkfű

Elkészítése:

A kacsát kívül-belül besózzuk, belsejét bedörzsöljük borssal és a szárított füvekkel, beletesszük a rozmaringot.

Tűzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, mellé tesszük az apróra vágott sárgarépát, hagymát, zellert, a fokhagymát, aláöntjük a bort, lefedjük, és elomelegített sütoben, közepes tűznél(180 C) puhára pároljuk, majd fedő nélkül, erős tűzön pirosra sütjük - sütés közben saját levével locsolgatjuk.

Az ananászt meglocsoljuk konyakkal és lefedjük.

Egy kisebb lábaskában a cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az ecetet, 1 dl ananászlét, a pecsenyelét, és erős tűzön mézsűrűre - felére - forraljuk.

A kacsát körberakjuk a megrészegített ananászkarikákkal, megkenjük egy kevés mártással.

A többit kis csészékben forrón kínáljuk. Tejszínes burgonyapüré javasolt mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Figyelmeztetés

A Gyógynövények - Kövek - Teák egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.


Összes oldalmegjelenítés

Az oldal bannere

Az oldal bannere

Itt voltak


Translate

xxxx

lap tetejére

xxxxxxxxxxxx

lap tetejére