6 szelet sertéskaraj,
6 kanál méz,
1 csésze pikáns ketchup,
1 nagyobb citrom szeletelve
Elkészítése:
A húst megmossuk, tiszta kendovel megszárítjuk, s egymás mellé tepsibe tesszük, majd ráöntjük a mézzel kevert ketchupot.
A húsokat 1-1 szelet citrommal díszítjük. Egy órát sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Narancsos pulyka
Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál currypor
1 evőkanál ételízesítő
3 csésze rizs (kb. 30 dkg)
2 narancs
2 tojás
1 pohár tejföl
3 dkg mandulaforgács
1 kis bébipulyka (konyhakész)
2 evőkanál étkezési keményítő
Előkészítés:
Felforralunk 6 csésze vizet a curryvel és az ételízesítővel.
Belekeverjük a rizst, és kb. 18 perc alatt megfőzzük.
A narancsot vastagon meghámozzuk (a fehér héját is levágjuk), és kifilézzük, azaz a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst.
A lecsepegő levet felfogjuk.
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a tejföllel, és a mandulaforgáccsal együtt a rizsbe keverjük.
A narancshús felét is hozzáadjuk.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A pulykát kívül-belül megmossuk, szárazra töröljük, és bedörzsöljük sóval. Megtöltjük a rizses töltelékkel, és a nyílást összevarrjuk. A combokat, szárnyakat formára kötözzük.
A pulykát lefedhető sütőtálba fektetjük, lefedjük, és 30 percig sütjük. (Ha nincs ilyen tálunk, fedjük le szorosan a tepsit alufóliával.)
Aláöntünk 1,5 dl vizet, és lefedve további 30 percig sütjük.
Levesszük a fedőt, és még 45 percig sütjük a pulykát. Közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével.
Végül kivesszük a pulykát a sütőből, 10 percig pihenni hagyjuk, és csak ezután vágjuk fel.
A pecsenyelevet láboskába öntjük, a tepsit kiöblítjük kevés vízzel, és ezt is a lábosba öntjük, az egészet vízzel 4 dl-re kiegészítjük. Felforraljuk.
Az étkezési keményítőt elkeverjük a narancslében, és a lábosba öntjük. Hozzáadjuk a maradék narancshúst, besűrítjük, sóval, borssal fűszerezzük, és a húshoz kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése