"Epe- és májbetegségek elleni gyógynövény"
Népies neve:
katángkóró, kávékatáng, vad cikória
A növény leírása:
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, mindenfelé (utak, rétek, szántóföldek, töltések mentén) tömegesen előforduló, jellegzetes kék virágú, évelő növény. Íze keserű.
Hogyan gyűjtsük?
A növénynek gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. Gyűjtése október-április, illetve július-augusztus hónapokra esik.
Mi van benne?
A növény szeszkviterpén laktonokat (laktucint, laktukopikrint), inulint, fruktózt, kolint tartalmaz.
Mire jó?
Felmérések igazolták, hogy a növény jó emésztést serkentő, étvágygerjesztő hatású, továbbá alkalmazható epe- és májbetegségek esetén. A népi gyógyászatban vizelethajtó szerként alkalmazzák.
Hogyan használjuk?
Tea:
2 dl vízben forraljunk fel 1 szárított, apróra vágott katánggyökeret, és főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Mézzel édesíthető. Étvágy- és emésztést serkentő hatású.
ÉRDEKESSÉG
Nemesített változatának gyökerét pótkávé - cikóriakávé - készítésére termesztik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése