"A gyomor- és béltraktus kiváló gyógynövénye. Az óegyiptomiak a boldogság fűszerének tartották"
Népies neve:
bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű
A növény leírása:
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származó, egynyári gyógy- és fűszernövény. Hazánkban termesztik.
Hogyan gyűjtsük?
A növény érett ikerkaszat termését használják gyógyászati célokra. Az éretlenül leszedett termés még a szárítás után is kellemetlen szagú, csak az éretten leszedett termésnek van kellemes, fűszeres illata.
Mi van benne?
A növény illóolajat (linaloolt, pinént, limonént, geraniolt) és alifás aldehideket (dekanalt) tartalmaz.
Mire jó?
A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a "Roemheld-szindróma" (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére. Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére. A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.
Hogyan használjuk?
Tea:
Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.
Fűszerként:
Igen jól felhasználható saláták, tészták, köretek ízesítésénél.
Jó tudni!
Várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni! Az arra érzékenyeknél, allergiás reakciót válthat ki a bőrön.
ÉRDEKESSÉG
A koriandert már 3000 éve használják fűszerként. Az egyiptomi sírokban találtak olyan koriandermagokat, amelyeket Krisztus előtt mintegy 1000 évvel szedhettek. A koriandert a Biblia és az Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik. A koriander a curry nélkülözhetetlen összetevője.
Korianderes csirkesaláta
Hozzávalók:
1 filézett csirkemell, 1 fej lilakáposzta, 2 evőkanál olívaolaj, grillfűszerkeverék, 2 evőkanál borecet, 1 kávéskanál barnacukor, 1 kávéskanál őrölt koriandermag, só, fehér bors Elkészítés: A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük. A lilakáposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, megsózzuk. A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat, majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül beleforgatjuk a csirkemell-csíkokat is. Friss korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése