2013. december 14., szombat

Koriander




Koriander Coriandrum sativum

"A gyomor- és béltraktus kiváló gyógynövénye. Az óegyiptomiak a boldogság fűszerének tartották"

Népies neve:

bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű

A növény leírása:

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származó, egynyári gyógy- és fűszernövény. Hazánkban termesztik.

Hogyan gyűjtsük?

A növény érett ikerkaszat termését használják gyógyászati célokra. Az éretlenül leszedett termés még a szárítás után is kellemetlen szagú, csak az éretten leszedett termésnek van kellemes, fűszeres illata.

Mi van benne?

A növény illóolajat (linaloolt, pinént, limonént, geraniolt) és alifás aldehideket (dekanalt) tartalmaz.

Mire jó?

A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a "Roemheld-szindróma" (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére. Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére. A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.

Hogyan használjuk?

Tea:

Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.

Fűszerként:

Igen jól felhasználható saláták, tészták, köretek ízesítésénél.

Jó tudni!

Várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni! Az arra érzékenyeknél, allergiás reakciót válthat ki a bőrön.

ÉRDEKESSÉG

A koriandert már 3000 éve használják fűszerként. Az egyiptomi sírokban találtak olyan koriandermagokat, amelyeket Krisztus előtt mintegy 1000 évvel szedhettek. A koriandert a Biblia és az Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik. A koriander a curry nélkülözhetetlen összetevője.

Korianderes csirkesaláta

Hozzávalók:

1 filézett csirkemell, 1 fej lilakáposzta, 2 evőkanál olívaolaj, grillfűszerkeverék, 2 evőkanál borecet, 1 kávéskanál barnacukor, 1 kávéskanál őrölt koriandermag, só, fehér bors Elkészítés: A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük. A lilakáposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, megsózzuk. A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat, majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül beleforgatjuk a csirkemell-csíkokat is. Friss korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Figyelmeztetés

A Gyógynövények - Kövek - Teák egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.


Összes oldalmegjelenítés

Az oldal bannere

Az oldal bannere

Itt voltak


Translate

xxxx

lap tetejére

xxxxxxxxxxxx

lap tetejére