2013. december 15., vasárnap

Tükrös pulykaleves


Tükrös pulykaleves

Hozzávalók 4 személyre:


200gr pulykaérem (vagy mell nyesedék ami a rolád vagy szeletelésnél leesik)

50ml olivaolaj,

1 kicsi szál sárgarépa,

1 kisebb szál gyökér,

1/2 db friss karalábé,

2 db közepes sampion gomba ( ha lehet akkor a sötétebbet használjuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az állásában megsötétedettre utalok)

1 db paradicsom,

1 db zöldpaprika,

100 gr cukorborsó,

1 kis fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 szál zellerzöld,

só, őrölt bors, gyömbér, húsleves vagy csirke esszencia kb. 2-3 evőkanálnyi, zölségzöld a díszitéshez.

Tetszés szerinti levesbetét, pl. eperlevél, ludgégetészta, söberli,ha nagyon telt levest szertjük akkor apró krumpligombóc, májgombóc, húsgombóc is illik hozzá. Ízfokozó 1 szem kockacukor

Elkészítés:

Az összes anyagot megtisztitjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.A zöldségeket negyedbe-szeletekre ( ha kicsi akkor karikára) vágjuk és egy megfelelő fazékban olivaolajon félig előpiritjuk hozzáadjuk a kockára szelt pulykahúst, karalábét, gombát és tovább piritjuk majd felengedjük 1l vízzel és felforraljuk. Vissza kapcsoljuk a hőt úgy hogy csak gyöngyöző forrásban maradjon, hozzáadjuk a kockára szelt paprikát, paradicsomot.A vöröshagymát héjastól az egyik felét 3/4 ig bevágjuk majd a másik feléről is hossziránnyba, a fokhagymát égészben és a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a főzés végén eltávolitunk a levesből. Hozzáadjuk az esszenciát (melyet vásárolhatunk készen vagy saját magunk is készithetünk nagyon egyszerüen. Jobb mint a késztermék mivel nem tartalmaz semmiféle adalékot, tartósítót.Amikor húslevest főzünk, kicsit többet készitsünk és a szürt levest tengeri sóval izesitsük és tartósitjuk melyet beforraluk 1l-t kb.1.5dl-re.

Hetekig eláll a hűtőbe és mindenhez klassz ízesítő!) megkostoljuk, ha kell sózzuk és frissen örölt borssal, reszelt gyömbérrel ízesitsük. (ízfokozó 1 szem mokkacukor).

Amikor az alapanyagok már majdnem puhák akkor hozzáadjuk a cukorborsót és a tetszés szerinti levesbetétet, készre főzzűk, ha kell utánízesitsük, tálaláskor vágott zölségzölddel díszítjük.

Fontos ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest akkor a betéteket külön főzzük ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Figyelmeztetés

A Gyógynövények - Kövek - Teák egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.


Összes oldalmegjelenítés

Az oldal bannere

Az oldal bannere

Itt voltak


Translate

xxxx

lap tetejére

xxxxxxxxxxxx

lap tetejére