Hozzávalók 4 személyre:
200gr pulykaérem (vagy mell nyesedék ami a rolád vagy szeletelésnél leesik)
50ml olivaolaj,
1 kicsi szál sárgarépa,
1 kisebb szál gyökér,
1/2 db friss karalábé,
2 db közepes sampion gomba ( ha lehet akkor a sötétebbet használjuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az állásában megsötétedettre utalok)
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
100 gr cukorborsó,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 szál zellerzöld,
só, őrölt bors, gyömbér, húsleves vagy csirke esszencia kb. 2-3 evőkanálnyi, zölségzöld a díszitéshez.
Tetszés szerinti levesbetét, pl. eperlevél, ludgégetészta, söberli,ha nagyon telt levest szertjük akkor apró krumpligombóc, májgombóc, húsgombóc is illik hozzá. Ízfokozó 1 szem kockacukor
Elkészítés:
Az összes anyagot megtisztitjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.A zöldségeket negyedbe-szeletekre ( ha kicsi akkor karikára) vágjuk és egy megfelelő fazékban olivaolajon félig előpiritjuk hozzáadjuk a kockára szelt pulykahúst, karalábét, gombát és tovább piritjuk majd felengedjük 1l vízzel és felforraljuk. Vissza kapcsoljuk a hőt úgy hogy csak gyöngyöző forrásban maradjon, hozzáadjuk a kockára szelt paprikát, paradicsomot.A vöröshagymát héjastól az egyik felét 3/4 ig bevágjuk majd a másik feléről is hossziránnyba, a fokhagymát égészben és a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a főzés végén eltávolitunk a levesből. Hozzáadjuk az esszenciát (melyet vásárolhatunk készen vagy saját magunk is készithetünk nagyon egyszerüen. Jobb mint a késztermék mivel nem tartalmaz semmiféle adalékot, tartósítót.Amikor húslevest főzünk, kicsit többet készitsünk és a szürt levest tengeri sóval izesitsük és tartósitjuk melyet beforraluk 1l-t kb.1.5dl-re.
Hetekig eláll a hűtőbe és mindenhez klassz ízesítő!) megkostoljuk, ha kell sózzuk és frissen örölt borssal, reszelt gyömbérrel ízesitsük. (ízfokozó 1 szem mokkacukor).
Amikor az alapanyagok már majdnem puhák akkor hozzáadjuk a cukorborsót és a tetszés szerinti levesbetétet, készre főzzűk, ha kell utánízesitsük, tálaláskor vágott zölségzölddel díszítjük.
Fontos ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest akkor a betéteket külön főzzük ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése