A nagy csalán (Urtica dioica)
az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. A „csalán” (csolyán) elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk.
A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés.
Fontos gyógynövény és tápnövénye számos hazai lepkefajunknak. Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze.Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.
Zsíros, korpás haj esetén mindenképp készíts belőle öblítő vizet, melyet hajmosás után önts a hajadra, s már ne is moss le róla, még a hajhagymákat is erősítik! Ha pattanásos a bőröd, keverj a fürdővizedbe egy liter csalán teát, és áztasd ebben testedet, meglátod, fertőtlenít, méregtelenít és a gyulladást is enyhíti.
Magas A-vitamin tartalma által erősíti az immunrendszered, valamint ápolja a bőröd, serkenti a hormontermelést. Magas még a C- és K-vitamin tartalma, az antioxidáns és a klorofill tartalma is.
Érdekesség:
Hozzávalók 4 személyre:
Előkészítés:
Szedjük le a csalánt, lehetőleg a csúcsát. Mossuk meg alaposan, daraboljuk fel. A vöröshagymát és a burgonyát tisztítsuk meg, és vágjuk apróra.
Egy nagyobb lábasban melegítsük fel a vajat, tegyük bele az apróra vágott hagymát, és dinszteljük aranybarnára. Adjuk hozzá a megmosott csaláncsúcsokat, majd folyamatos kevergetés mellett addig pirítsuk, míg teljesen össze nem esnek a levelek. Szórjuk meg kevés őrölt borssal. Öntsük fel 1,5 liter húslével, adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát, és nyomjuk bele a fokhagymát. Főzzük 20 percig, majd ha elkészült, robotgéppel pépesítsük az egészet. Reszeljünk bele ízlés szerint szerecsendiót, ha kell sózzuk meg, majd keverjük hozzá a tejfölt. Ismét melegítsük fel, de már ne forraljuk.
- A csalán csúcsait lehetőleg magunk szedjük, távol a forgalmas autó utaktól, végig gumikesztyűt használva.
- Bő vízben, egyenként mossuk át, így a megbújt rovarokat, és koszt is biztosan ki tudjuk tisztítani.
- A csalánt egészben is hozzáadhatjuk a dinsztelt hagymához, de összedarabolva hamarabb összeesnek a levelek.
- Húslé helyett használhatunk bármilyen húsleves kockát: 1,5 literhez 3 kockát adjunk.
- Tejföl helyett használhatunk tejszínt is.
- A szerecsendiót a végén reszeljük a leveshez, mert könnyen elillan az íze.
- Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése