Milyen jólesik télen a nyár ízeit felidézve egy-egy üveg befőttet a fotel mélyén csendben felfalni. Csakhogy a diétázók számára a hagyományos, cukros befőtt szigorúan tilos. Mi a megoldás? Befőzés cukor nélkül!
Nagyanyáink kamrája elképzelhetetlen volt felcímkézett befőttek és lekvárok sora nélkül. Édesanyánk is befőzött néhány üveg gyümölcsöt, de lekvár készítésére ritkán vállalkozott, hiszen a lekvárfőzés komoly tudomány, még ha el is készül, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül eltartani.
A rohanó életünkből fakadó időhiány és a gyorsétkezés meghonosodása következtében könnyen lemondunk gasztronómiai különlegességekről. A háztartást vezetők ifjabb generációja hallani sem akar befőzésről, házi savanyúság készítéséről, hiszen mindezt készen is megveheti az üzletekben.
Mindannyian tudjuk, hogy a házi befőtt íze utolérhetetlen, mégis nehezen szánjuk rá magunkat az elkészítésére. Pedig receptjeink igazán nem bonyolultak, a befőzés nem is igényel sok időt, viszont annál nagyobb öröm látni, amikor a család hipp-hopp, eltüntet néhány üveggel a komor téli estéken. Külön öröm, hogy mivel édesítőszerrel készülnek, egyáltalán nem is hizlalnak. Augusztusban még jócskán akad a kertekben és a piacon befőzni való, adjon egy esélyt magának, meglátja, igazi hősként fogja tisztelni a család és a kényelmes barátnők.
Őszibarackbefőtt
Hozzávalók:
3 kg őszibarack
1 mokkáskanál citromsav
1 db Politur Sunipol vagy Polisweet főzésálló édesítőszer
12 szem szegfűszeg
7-8 db citrompótló
Érett, magvaváló őszibarackot vásároljunk! Húzzuk le a héját, és magozzuk ki. Az így előkészített gyümölcsöt annyi citromsavas vízbe dobjuk, amennyi ellepi, ez segít, hogy színét és keménységét megőrizze. Közben az édesítőszert a szegfűszeggel és a citrompótlóval felforraljuk. A fél barackokat óvatosan a szirupba rakjuk, és mindössze 5 percig főzzük, ezalatt üvegessé válik. Szűrőlapáttal üvegekbe szedjük, forró levét rámérjük és a tetejére késhegynyi tartósítószert rakunk, de ez kerülhet 2 réteg celofánlap közé is. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése