2013. december 16., hétfő

Fűszer és egézség


HÁROM fűszer, ami gyógyít is!

Kutatási eredmények szerint a gyömbér elpusztíthatja a petefészek rákos sejtjeit, míg a csípős paprikából készült vegyület csökkentheti a hasnyálmirigy daganatos sejtjeit.



A vizsgálatot laboratóriumi körülményke között végezték el, amelynek során egy edényben, táptalajon burjánzó daganatos sejteket kezeltek gyömbérrel. Ez egy nagyon hosszú folyamatnak az első lépése, hiszen viszonylag messze van még az az állapot, amikor ténylegesen tudják használni a rákos betegségek enyhítésére. A vizsgálatokat az amerikai Michigan Egyetemen végezték el, a gyömbérport oldott állapotban helyezték erre a bizonyos daganatos táptalajra. Az oldott állapotban lévő gyömbér két különböző módon is pusztította a petefészek rákos sejtjeit: az egyik egy önmegsemmisítő folyamat volt, a másikat pedig valahogy úgy kell elképzelnünk, mintha a gyömbéres oldat hatására a sejtek saját magukat kezdték volna el megemészteni.



Gyógyulás gyömbérrel

A legtöbb petefészekrákos betegnél kialakul egy állandóan visszatérő betegség, ami miatt végső soron a beteg rezisztensé válik a kemoterápiával szemben. Ez azonban összefüggésben van azzal is, hogy emiatt idővel a sejtek az önpusztítás kényszerének is ellenállnak. De, ahogy láttuk korábban a gyömbér nem csak önpusztításra kényszeríti a sejteket, hanem önfelemésztésre is, ami az előzőtől eltérő folyamat. Emiatt remény van arra, hogy a szakemberek legyőzzék a kemoterápiával szembeni ellenállást. A petefészekrákot rendkívül komolyan kell venni, az Egyesült Államokban évente 22 ezer nő betegszik meg, és sajnos közülük 16 ezernél halállal végződik. Úgy tűnik, hogy a gyömbér segít kordában tartani a gyulladásos tüneteket, amik a petefészekrák kialakulását kísérik. A vizsgálati eredményekből az derült ki, hogy a gyömbérrel kezelt daganatos sejtek elpusztultak, hasonló arányban, mint ha a hagyományos kemoterápiás kezelést alkalmazták volna.



Akkor jó, ha csíp

Egy másik vizsgálatban a capsaicint vették górcső alá, ez a különleges vegyület adja a paprika csípősségét. Ez a vegyület a rákos sejteket önpusztításra készteti, ezzel jelentős mértékben csökken a tumor mérete. A fűszerekből álló keverék pedig elpusztította a hasnyálmirigy rákos sejtjeit, ugyanakkor nem volt hatással az egészséges sejtekre. Egy másik kutatócsoport hasonló eredményekről számolt be még a múlt évben. A hasnyálmirigyrákot is nagyon komolyan kell venni, az Egyesült Államokban évente 32 ezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, és sajnos ebből 31 ezer ember bele is hal ebbe. Az elmúlt hónapban Los Angelesben jelent meg egy tanulmány, amelyben kutatók arról számolnak be, hogy a capsaicin képes volt elpusztítani a rákos sejtjeit is.

Egy másik vizsgálat eredményei szerint pedig a kurkuma, amit Indiában széles körben használnak a főzés során, segít megállítani a tüdőrák és a mellrák terjedését.

FORRÁS: ELIXÍR



HÉT nélkülözhetetlen fűszer



Szívesen használsz különleges fűszereket, vagy inkább a hagyományos ízekre esküszöl? Bármivel ízesítsd is az ételeket, ne feledd, hogy a friss kerti fűszernövények nemcsak zamatosak, de segítenek betegségek esetén is. Lássuk, hogy milyen gyógyhatásuk van a legnépszerűbb zöld csodaszereknek!



A szárított fűszerekkel sokkal egyszerűbben lehet ízesíteni a leveseket vagy a sülteket, ezért manapság csak kevesen használnak frissen szedett, illatos zöldfűszereket az ételek ízesítésére. Pedig ezek a fűszernövények nemcsak finomabbá teszik az ételeket, de egészségesek is, hiszen nagyon sok közülük gyógyító hatású. A fűszernövények termesztése általában nem igényel túl nagy helyet vagy odafigyelést: pár szál petrezselymet, rozmaringot vagy bazsalikomot egy cserépben vagy az erkélyládádban is nevelhetsz. Lássuk, mi mindenre használhatóak ezek a finom fűszerek.



Baktériumölő bazsalikom

A bazsalikomot Indiában szent növényként tisztelték, mi szívesen fűszerezzük vele az olaszos salátákat. Jellegzetes édeskés aromája miatt szinte bármilyen paradicsomos ételhez illik. Remek torokfertőtlenítő, segíti az emésztést, ezért érdemes minél többféle ételhez kipróbálnod.

Tipp: Ízesítsd a főzelékeket, leveseket is bazsalikommal, mert a növény baktériumölő hatása miatt hosszabb ideig elállnak majd!



Görcsoldó rozmaring

Az ókori görögök úgy tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát. Ma főleg gyulladáscsökkentőként és baktériumölőként alkalmazzák Görcsoldó hatása miatt jó nőgyógyászati problémák, gyomorpanaszok és a reuma tüneteinek enyhítésére is.

Tipp: Ha panaszaid vannak, vagy jobb közérzetre vágysz, próbáld ki a rozmaringolajos fürdőt!



Puffadás ellen borsikafű



Érzékeny a gyomrod? Bors helyett ízesítsd az ételeidet borsikafűvel. Segíti az emésztést, jó puffadás ellen, ezért ne felejtsd ki a nehezebb babból, kukoricából készült ételekből.

Tipp: Ha megfáztál, készíts teát borsikafűből, mert remek torokfertőtlenítő és csillapítja a köhögést is.



Vesegörcs ellen tárkony



A tárkony, vagy más néven sárkányfű a francia konyha egyik legjellegzetesebb fűszere. A néphit szerint ez a növény még a sárkányharapás ellen is orvosságul szolgált! Ma inkább a kellemetlen vese- és gyomorgörcsök ellen érdemes bevetned ezt a fanyar ízű fűszernövényt.

Tipp: Próbáld ki a tárkonyt zöldbabból készült ételekhez, vagy bármilyen tejfölös, tejszínes fogáshoz!



Emésztéskönnyítő majoránna



A majoránna serkenti az emésztést és alkalmas epebántalmak enyhítésére is. Ne feledd: magas vérnyomás esetén a fűszer túlzott fogyasztása ártalmas is lehet!

Tipp: Ha izomfájdalmaid, ízületi panaszaid vannak, esetleg stresszes és kimerült vagy, próbáld ki a majoránna illóolajos fürdőt.



Méregtelenítő petrezselyem

A petrezselyem lúgosító hatású, rengeteg vitamint (pl.béta-karotint, B-, C-, E-vitaminokat) és sok ásványi anyagot (pl. kalciumot és káliumot) tartalmaz. A magyaros konyhának ez a méltán népszerű zöldfűszere jó vízhajtó és méregtelenítő hatású.

Tipp: A petrezselyem külsőleg is tisztít: a pattanásos bőr kezelésére próbáld ki a petrezselymes pakolást!



Megfázás ellen kakukkfű



Régen a harctéri bátorság fokozására a hölgyek kakukkfüvet hímeztek a középkori lovagok ruháira. Manapság ezt a fűszert leginkább a megfázásos tünetek enyhítésére vagy emésztésserkentőként érdemes használnod akár ételízesítőként vagy teaként is.

Tipp: A kakukkfű segíti a zsírok elbontását, ezért ízesítsd vele a sertésből vagy vadhúsból készült nehéz ételeket.



Ha többre is kiváncsi vagy pld. receptekre is ,

lépj tovább>>Next

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Google+ Followers

Figyelmeztetés

A Gyógynövények - Kövek - Teák egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.


Összes oldalmegjelenítés

Az oldal bannere

Az oldal bannere

Itt voltak


Translate

xxxx

lap tetejére

xxxxxxxxxxxx

lap tetejére