2013. december 16., hétfő

Diétás ételek - cukorbetegeknek

Kukoricás-csirkés tepsis burgonya




A dietetikus véleménye:

Az egytálételek minden előnyét magában foglalja ez az étel: egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon finom

Hozzávalók:

200 g burgonya

30 ml joghurt

100 g konzerv kukorica

100 g csirkemell

20 g vöröshagyma

5 ml olaj őrölt feketebors

Elkészítése:

Kevés olajon pirítsa üvegesre az apróra szeletelt hagymát és tegye bele a kockára vágott csirkemellet és a kukoricát. Eközben tegye fel főni héjastul a burgonyát bő, sós vízben és ha megpuhult, hámozza meg illetve karikázza fel. Vegyen egy hőálló üvegtálat, fektesse az aljára a burgonyakarikák felét, a csirkemellet majd a hagymás kukoricát és fedje be a maradék burgonyával. Tetejét locsolja meg a fűszerezett joghurttal és sütőbe tolva, közepes lángon süsse össze.

Tápanyagtartalom egy adagban:

Energia: 462 kcal (1931 kJ)

Fehérje: 35,5 g

Zsír: 7 g

Szénhidrát: 63 g

Koleszterin: 60,5 mg

Rost: 9,2 g

C-vitamin: 42 mg

B12-vitamin: 0,5 ug

Kalcium: 68 mg

Vas: 3 mg

Nátrium: 915 mg





Könnyű brassói


A dietetikus véleménye:

Gyors, ízletes étel. Az olaj (mint minden zsiradék) lassítja a szénhidrát felszívódását, de ha túl sokat használunk belőle, akkor hosszú távon súlygyarapodáshoz vezet, ami szintén nem kedvez a cukorbetegségnek. Tehát bőven elég 1 evőkanál olaj, ami lehet olíva is!

Hozzávalók:

15 dkg pulykamell,

0,5 dl étolaj,

3-4 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál őrölt pirospaprika,

1/2 mokkáskanál őrölt feketebors, só

személyenként 1 nagyobb burgonya

Elkészítése:

Az olajat a fűszerekkel és a fokhagymával jól összekeverjük, a felkockázott pulykamellet beletesszük és hűtőben 1-2 órát pácoljuk. A megtisztított, megmosott krumplit akkora kockákra vágjuk, mint a pulykamellet. Sütőzacskóba tesszük az olajjal együtt a pulykamellet, a krumplit, és 180-200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Teflonbevonatos serpenyőben is elkészíthető, ez esetben tegyünk alá 1-2 evőkanál vizet, nehogy odakapja a külső részét, és az elején fedő alatt hagyjuk legalább félig megpuhulni.

Tápanyagtartalom egy adagban:

Energia: 919 kcal (3841 kJ) Fehérje: 47 g Zsír: 48 g Szénhidrát: 76 g Koleszterin: 90 mg Rost: 10 g C-vitamin: 56 mg B12-vitamin: 0 ug Kalcium: 50 mg Vas: 3 mg Nátrium: 481 mg


Remek padlizsánkrém


A dietetikus véleménye:

A padlizsánkrém kitűnő reggeli alternatíva. Ha a majonéz helyett csak olívaolajat teszünk bele, akkor magasabb lesz az ereinket védő telítetlenzsírsav-tartalma. A tápanyagszámítás a teljes mennyiségre vonatkozik!

Hozzávalók:

2 db padlizsán

1,5 dl tejföl (12%-os)

1 dl majonéz

4-5 gerezd fokhagyma

1 db kisebb vöröshagyma

olívaolaj v. szőlőmagolaj csipet só, bors

Elkészítése:

A padlizsánokat karikára vágom, mindkét oldalát olajjal megkenem és forró teflonserpenyőben, időnként forgatva megsütöm. Akkor jó, ha kicsit barnás színt kap, de vigyázzunk, mert a vékonyabb részek hamar megégnek.

Egy gerezd fokhagymát nyersen hagyok, a többit a vöröshagymával a serpenyőben maradt olajon megdinsztelem. A többi hozzávalóval együtt turmixgépben pépesítem.

Rozskenyérrel és paradicsommal tálalom.

Tápanyagtartalom egy adagban:

Energia: 635 kcal (2654 kJ) Fehérje: 11 g Zsír: 52 g Szénhidrát: 29 g Koleszterin: 116 mg Rost: 6 g C-vitamin: 334 mg B12-vitamin: 0 ug Kalcium: 241 mg Vas: 2 mg Nátrium: 194 mg




Tejszínes sertéskaraj




A dietetikus véleménye:

Ha a tejszínt zsírszegény tejfölre - esetleg joghurtra - cseréljük, akkor jelentősen csökkenthetjük az étel telített zsír, koleszterin és végül kalóriatartalmát. Jó étvágyat!

Hozzávalók: 4 főre:

-4 szelet sertéskaraj (esetleg pulykamellfilé)

-5-6 fej nagyobb vöröshagyma

-1 konzervgomba gomba (friss is lehet)

-15 dkg gépsonka -

2 dl főzőtejszín

-1 evőkanál liszt -ételízesítő,bors (ízlés szerint) -olaj

Elkészítése:

Olajban megpároljuk a félkarikára vágott hagymát, amikor üveges lesz hozzáadjuk a gombát és együtt pirítjuk. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát, és felöntjük a tejszínnel. Belekeverjük a lisztet, végül fűszerezzük. A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon megsütjük. Beletesszük a húst a raguba, összeforraljuk és kész! Tálalhatunk mellé főtt vagy petrezselymes burgonyát.



Tápanyagtartalom egy adagban:

Energia: 456 kcal (1906 kJ) Fehérje: 33 g Zsír: 31 g Szénhidrát: 11 g Koleszterin: 154 mg Rost: 7 g C-vitamin: 6 mg B12-vitamin: 1 ug Kalcium: 108 mg Vas: 2 mg Nátrium: 473 mg

További betegségekre is itt találsz ételeket :

Allergia

Bőrbetegségek

Csontritkulás

Cukorbetegség

Fogyókúra

Gyomor- és bélpanaszok

Keringési problémak

Lisztérzékenység

Májproblémák

Mozgásszervi problémák

Nyelési nehézségek

Roborálás, hízókúra

Székrekedés

Vesebetegségek

Egyéb

Tovább az oldalra >>>>>>http://www.hazipatika.com/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Figyelmeztetés

A Gyógynövények - Kövek - Teák egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.


Összes oldalmegjelenítés

Az oldal bannere

Az oldal bannere

Itt voltak


Translate

xxxx

lap tetejére

xxxxxxxxxxxx

lap tetejére