A dietetikus véleménye:
Az egytálételek minden előnyét magában foglalja ez az étel: egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon finom
Hozzávalók:
200 g burgonya
30 ml joghurt
100 g konzerv kukorica
100 g csirkemell
20 g vöröshagyma
5 ml olaj őrölt feketebors
Elkészítése:
Kevés olajon pirítsa üvegesre az apróra szeletelt hagymát és tegye bele a kockára vágott csirkemellet és a kukoricát. Eközben tegye fel főni héjastul a burgonyát bő, sós vízben és ha megpuhult, hámozza meg illetve karikázza fel. Vegyen egy hőálló üvegtálat, fektesse az aljára a burgonyakarikák felét, a csirkemellet majd a hagymás kukoricát és fedje be a maradék burgonyával. Tetejét locsolja meg a fűszerezett joghurttal és sütőbe tolva, közepes lángon süsse össze.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 462 kcal (1931 kJ)
Fehérje: 35,5 g
Zsír: 7 g
Szénhidrát: 63 g
Koleszterin: 60,5 mg
Rost: 9,2 g
C-vitamin: 42 mg
B12-vitamin: 0,5 ug
Kalcium: 68 mg
Vas: 3 mg
Nátrium: 915 mg
Könnyű brassói
A dietetikus véleménye:
Gyors, ízletes étel. Az olaj (mint minden zsiradék) lassítja a szénhidrát felszívódását, de ha túl sokat használunk belőle, akkor hosszú távon súlygyarapodáshoz vezet, ami szintén nem kedvez a cukorbetegségnek. Tehát bőven elég 1 evőkanál olaj, ami lehet olíva is!
Hozzávalók:
15 dkg pulykamell,
0,5 dl étolaj,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál őrölt pirospaprika,
1/2 mokkáskanál őrölt feketebors, só
személyenként 1 nagyobb burgonya
Elkészítése:
Az olajat a fűszerekkel és a fokhagymával jól összekeverjük, a felkockázott pulykamellet beletesszük és hűtőben 1-2 órát pácoljuk. A megtisztított, megmosott krumplit akkora kockákra vágjuk, mint a pulykamellet. Sütőzacskóba tesszük az olajjal együtt a pulykamellet, a krumplit, és 180-200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Teflonbevonatos serpenyőben is elkészíthető, ez esetben tegyünk alá 1-2 evőkanál vizet, nehogy odakapja a külső részét, és az elején fedő alatt hagyjuk legalább félig megpuhulni.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 919 kcal (3841 kJ) Fehérje: 47 g Zsír: 48 g Szénhidrát: 76 g Koleszterin: 90 mg Rost: 10 g C-vitamin: 56 mg B12-vitamin: 0 ug Kalcium: 50 mg Vas: 3 mg Nátrium: 481 mg
Remek padlizsánkrém
A dietetikus véleménye:
A padlizsánkrém kitűnő reggeli alternatíva. Ha a majonéz helyett csak olívaolajat teszünk bele, akkor magasabb lesz az ereinket védő telítetlenzsírsav-tartalma. A tápanyagszámítás a teljes mennyiségre vonatkozik!
Hozzávalók:
2 db padlizsán
1,5 dl tejföl (12%-os)
1 dl majonéz
4-5 gerezd fokhagyma
1 db kisebb vöröshagyma
olívaolaj v. szőlőmagolaj csipet só, bors
Elkészítése:
A padlizsánokat karikára vágom, mindkét oldalát olajjal megkenem és forró teflonserpenyőben, időnként forgatva megsütöm. Akkor jó, ha kicsit barnás színt kap, de vigyázzunk, mert a vékonyabb részek hamar megégnek.
Egy gerezd fokhagymát nyersen hagyok, a többit a vöröshagymával a serpenyőben maradt olajon megdinsztelem. A többi hozzávalóval együtt turmixgépben pépesítem.
Rozskenyérrel és paradicsommal tálalom.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 635 kcal (2654 kJ) Fehérje: 11 g Zsír: 52 g Szénhidrát: 29 g Koleszterin: 116 mg Rost: 6 g C-vitamin: 334 mg B12-vitamin: 0 ug Kalcium: 241 mg Vas: 2 mg Nátrium: 194 mg
Tejszínes sertéskaraj
A dietetikus véleménye:
Ha a tejszínt zsírszegény tejfölre - esetleg joghurtra - cseréljük, akkor jelentősen csökkenthetjük az étel telített zsír, koleszterin és végül kalóriatartalmát. Jó étvágyat!
Hozzávalók: 4 főre:
-4 szelet sertéskaraj (esetleg pulykamellfilé)
-5-6 fej nagyobb vöröshagyma
-1 konzervgomba gomba (friss is lehet)
-15 dkg gépsonka -
2 dl főzőtejszín
-1 evőkanál liszt -ételízesítő,bors (ízlés szerint) -olaj
Elkészítése:
Olajban megpároljuk a félkarikára vágott hagymát, amikor üveges lesz hozzáadjuk a gombát és együtt pirítjuk. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát, és felöntjük a tejszínnel. Belekeverjük a lisztet, végül fűszerezzük. A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon megsütjük. Beletesszük a húst a raguba, összeforraljuk és kész! Tálalhatunk mellé főtt vagy petrezselymes burgonyát.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 456 kcal (1906 kJ) Fehérje: 33 g Zsír: 31 g Szénhidrát: 11 g Koleszterin: 154 mg Rost: 7 g C-vitamin: 6 mg B12-vitamin: 1 ug Kalcium: 108 mg Vas: 2 mg Nátrium: 473 mg
További betegségekre is itt találsz ételeket :
Allergia
Bőrbetegségek
Csontritkulás
Cukorbetegség
Fogyókúra
Gyomor- és bélpanaszok
Keringési problémak
Lisztérzékenység
Májproblémák
Mozgásszervi problémák
Nyelési nehézségek
Roborálás, hízókúra
Székrekedés
Vesebetegségek
Egyéb
Tovább az oldalra >>>>>>http://www.hazipatika.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése