2013. december 16., hétfő
Pikáns lencsefőzelék
Hozzávalók:
50 dkg lencse
2-3 babérlevél só ételízesítő
2 evőkanál ecet
1 csapott evőkanál cukor
2 evőkanál mustár
1 kis pohár (kb. 175 g) tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma fele
1 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt őrölt paprika őrölt bors
Elkészítés:
A lencsét átválogatom, meleg vízben kétszer átmosom, majd dupla mennyiségű ételízesítős, sós vízben, a babérlevelekkel együtt felteszem főni. Amikor már majdnem teljesen megfőtt, pótolom a vizet (ha szükséges), beleteszem az ecetet és a cukrot, egyet rottyantok rajta, kikapcsolom alatta a gázt, és kidobom a babérleveleket.
**
Elkészítem a rántást: az olajat felhevítem, megpirítom rajta a lisztet, borsozom, paprikázom (vigyázok, hogy meg ne égjen!), belereszelem a fokhagymát és a vöröshagymát, majd meleg vízzel felengedem. Visszakapcsolom a gázt a lencse alatt. Egy szita segítségével beleszűröm a rántást a főzelékbe, beleteszem a mustárt, végül a tejfölt, és még egyszer összefőzöm.
Mivel a lencse egy idő után felszívja a nedvességet, nem a kívánt sűrűségre, hanem hígabbra kell készíteni.
Figyelmeztetés
A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.
Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.
Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.
A Gyógynövények - Kövek - Teák szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Gyógynövények - Kövek - Teák oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése